Alles kan. alles mag.

Wat jij wilt.

Maar met deze tips

word je wel een

echte whiskykenner.

glen talloch

de schotse whisky

die zich overal thuisvoelt

Picture this:

De liefde die de boeren op het land, seizoen in, jaar uit in hun akkers vol gerst gestopt hebben. Het hopen op goed weer, maandenlang – zeker op de dag van oogst. Het klaarheldere bronwater dat keer op keer, en nóg een keer, gezeefd en gefilterd werd. De turfrook die op precies de juiste hoogte over het mout geblazen werd, om het ontkiemen te stoppen. Het zorgvuldige distilleren, dat soms maanden kan duren. De keuze voor het juiste houten vintage vat – Amerikaans, Spaans of toch ‘gewoon’ Schots, allemaal al tientallen jaren in gebruik – om de whisky de juiste bruine toon mee te geven. In kleur. Maar ook: om smaak. Nee, dan het blenden zélf. Met een door generaties overgeërfd talent, en een bijbehorende neus, een bijbehorende tong. En: met engelengeduld. Het jarenlange rijpen. Het jarenlange proces van op smaak komen. Het bottelen van de kostbare druppels – voorzichtig. Heel voorzichtig. En dan ben jij (eindelijk) aan de beurt.

Je moet het natuurlijk zelf weten, maar als je het ons vraagt zouden we geen ijs in de Glen Talloch doen. Smeltende ijsblokjes zorgen ervoor dat de whisky te snel verdund wordt, wat de smaak niet ten goede komt. En: het is niet alleen het vrijkomende vocht dat de smaak van je Glen Talloch doet veranderen, ook de kou zorgt voor een smaakverandering. Smaken worden gemaskeerd, waardoor de whisky wat ‘matter’ wordt.

Nu kunnen wij natuurlijk wel vinden wat wij vinden, maar het komt weleens voor dat niet iedereen naar ons luistert. Ja, echt. Voor die eigenzinnige types die dus toch per sé ijs in hun whisky willen, de volgende tip: gebruik grote ijsklonten. Door véél ijs in je whisky te doen (als je het doet, ga er dan ook helemaal voor), zorgen de grote ijsblokken onderling dat deze koel blijven. Hierdoor zal het ijs minder snel smelten, waardoor de smaak behouden blijft. Een andere oplossing is om voor speciale ijskoude whisky stones te kiezen die speciaal voor whisky gemaakt zijn. Deze stones lijken qua vorm op ijsklontjes, maar ze zijn van steen. Ze zorgen ervoor dat uw whisky verfrissend koel blijft, zonder dat zij vocht afgeven. Zo, genoeg over ijsklontjes nu.

Wat wél mag, ook van ons, is een druppel bronwater. Of twee, of drie. Maar: meer ook niet. Door het toevoegen van die druppel (bron)water wordt de smaak licht veranderd. Er ontstaat een chemische reactie, waardoor de temperatuur van de whisky een héél klein beetje stijgt. Hierdoor wordt de vloeistof als het ware geopend. De sterke alcoholsmaak en -geur worden verminderd, waardoor de whisky een totaal andere beleving zal geven. Zodra u een druppel water in uw whiskyglas laat vallen, komen er ook bepaalde aroma’s vrij. Dit verandert niet alleen de smaak maar ook de geur van de whisky. Je ontdekt onmiddellijk meer geuren én fijnere smaakaccenten omdat de eerste overheersende smaak en geur een beetje worden afgezwakt. Het wel of niet toevoegen van een druppel (bron)water: daar bestaat geen duidelijke regel over die zegt of het wel of niet mag. De een ziet het toevoegen van water als heiligschennis, whisky hoort u ‘neat te drinken (zonder ijs en water). De ander juicht de toevoeging van water juist toe. Het is dus helemaal afhankelijk van je eigen smaak, maar: een keer proberen kan zeker geen kwaad. Up to you!

Genieten van een glas Glen Talloch?

Daar zit toch een beetje een gebruiksaanwijzing bij.

Nee, geen zorgen. We gaan niet opeens heel erg uit de hoogte doen, of sterallures krijgen, of zo. We zijn altijd heel gewoon gebleven, en we voelen ons overal thuis. Maar: zelf houden we zo van onze whisky, dat we er wel een beetje met aandacht en eerbied mee omgaan. Een goeie whisky, en zeker een goeie Glen Talloch, smaakt het beste als je haar (een ‘zij’, ja!) op deze manier behandelt.

Kies een goede whisky

Je hebt whisky en je hebt whisky. Sterker nog: er zijn duizenden whisky’s. Maar: er is maar één Glen Talloch (nou ja: vier dan). Als je dan toch whisky wilt drinken, doe dat dan met de enige Schotse whisky die zich overal thuisvoelt.

Kies het juiste whisky-glas

Dit wist je niet, maar: het glas waarin je je Glen Talloch giet, heeft invloed op de smaak en beleving van de whisky. Zo is er de ‘tumbler’ – het meest bekende whisky-glas. Wanneer je in een restaurant of bar een whisky bestelt, is de kans erg groot dat je dit cilindervormige glas krijgt. Het heeft een grote opening en is aan de onderkant verzwaard. Hierdoor ligt het glas lekker in de hand. Ook is dit de ideale vorm om eventueel (toch) ijs aan de whisky toe te voegen.

Gebruik je neus

Geloof het of niet, maar je mond alleen is niet genoeg. Ook je neus speelt een heel belangrijke rol. Daarom doe je er goed aan om je neus in het glas te steken en de geur op te snuiven voordat je een slok neemt. Laat het glas eventjes staan, voeg een paar druppels water toe en ruik daarna drie keer. De eerste keer zul je vooral een klap krijgen van de alcohol. De tweede keer neemt dit af en de derde keer ruik je pas echt het palet aan geuren.

Gebruik je hele mond

Neem een slokje en laat de whisky flink je mond rondgaan. Zo zorg je ervoor dat de Glen Talloch langs alle verschillende smaakpapillen komt in je mond, waardoor je maximale kans hebt om alle smaken te herkennen. Zoek bijvoorbeeld naar vanille, karamel en toffee. Grote kans dat je ze tegenkomt. Laat er ook wat zuurstof bij komen in je mond, dan proef je – gek genoeg – ook veel meer.

Bewaar je Glen Talloch op de juiste manier

Hoewel we nog steeds niet (en hopelijk ook nooit) voor tienduizenden euro’s op veilingen worden aangeboden, integendeel zelfs, zijn ook wij best bijzonder. Dus eenmaal aangeschaft (met korting of niet), zorg je goed voor ons. Bewaar je fles Glen Talloch dus bij voorkeur op een koele, donkere plek. Da’s misschien minder stoer dan je flessen vol in beeld zetten voor de visite, maar: da’s jammer dan. Zo behoudt je Glen Talloch wél haar kleur en aroma’s het beste, namelijk. En daar gaat  het om.

Glen Talloch cocktails waarmee je jezelf én je vrienden verrast.

Als je dan toch wilt mixen, sla dan de bekende cola eens over en maak een lekkere – en vooral onverwachte cocktail. Een bijzondere versnapering, met liefde en aandacht bereid, waarvan je feestelijk geniet.

Glen Talloch Highball

Schenk de whisky in een highball glas. Vul het glas bij met ijs en het bruisende mineraalwater. Roer het voorzichtig door en garneer met een schijfje limoen. Slàinte!

 • 50 ml Glen Talloch Whisky
 • 100 ml mineraalwater met koolzuur
 • ijsblokjes
 • garnering: limoen

Horse’s neck

Vul een longdrinkglas met ijs en voeg er de whisky en angostura bitters aan toe. Snij met een citrustrekker een lange citroenzeste, zodat de etherische oliën van de citroen in het glas terechtkomen. Doe de citroenzeste sierlijk in het glas tussen het ijs en giet de Ginger Ale via een (cocktail)lepel langzaam in het glas. Omroeren en klaar. Slàinte!

 • 45 ml Glen Talloch Whisky
 • 6 druppels angostura bitters
 • 150 ml ginger ale
 • ijsblokjes
 • garnering: zeste van citroen

Rob Roy

Vul een ‘mixing glass’ met ijs en voeg hier alle ingrediënten aan toe. Stir tot de cocktail goed koud is en strain in een gekoeld cocktailglas. Garneer met de Maraschino kers. Slàinte!

 • 60 ml Glen Talloch Peated
 • 30 ml rode vermouth
 • 3 druppels angostura bitters
 • ijsblokjes
 • garnering: Maraschino kers

Suffering Bastard

Vul een glas met enkele ijsblokjes en giet de whisky, gin en limoensap erbij. Roer even kort om en top af met de ginger ale. Vul het glas verder op met ijs en garneer met munt en een sinaasappelpartje. Slàinte!

 • 30 ml Glen Talloch Whisky
 • 30 ml Boomsma Dry Gin
 • 30 ml vers limoensap
 • 120 ml ginger ale
 • 2 druppels angostura bitters
 • ijsblokjes
 • garnering: takje munt en sinaasappelpartje

Blackberry Whisky Smash

Doe de suiker, basilicumblaadjes, limoen, bevroren bramen en de whisky in een cocktailshaker. Vermeng en stamp de ingrediënten door elkaar met behulp van een muddler. Voeg een flinke hoeveelheid ijs toe en shake de cocktail goed koud. Zeef de cocktail grof over een glas met ijs en top af met het koolzuurhoudend mineraalwater. Garneer met wat verse bramen en een takje munt. Slàinte!

 • 60 ml Glen Talloch Whisky
 • 60 ml mineraalwater met koolzuur
 • 100 gram bevroren bramen
 • 2 theelepels suiker
 • 3 à 4 basilicumblaadjes
 • een partje limoen
 • ijsblokjes
 • verse bramen en een takje munt

Als we toch aan het mixen zijn: Glen Talloch cocktails en verrassende snack-combinaties.

Whisky’s combineren met de meest onverwachte smaken en daardoor explosies van zout, zoet, zuur of bitter over je papillen laten rollen – dat heet ‘food pairing’. Daar zijn wij best goed in bij Glen Talloch, al zeggen we het zelf. Kijk zelf maar even bij deze zeldzame tweetallen die zo bijzonder samengaan.

Liefde gaat

door de maag.

Dus kun je maar beter

gaan voor

de allerbeste matches.

Picture this:

Thuiskomen na een lange werkdag en toe zijn aan een borrel. Even die ontspanning pakken en voor je uit mijmeren – starend door een raam dat door de Hollandse regen gegeseld wordt. Een klein succesje vieren samen met je vrouw. Of man. Een avondje ‘binge watchen’ (Engelse detectives, natuurlijk!), een mooie avond met vrienden en jullie verhalen uit de oude doos die even afgestoft worden (auw!) of een onverwacht buurtfeestje wat spontaan oppopt.

Er zijn talloze momenten waar Glen Talloch zich bij thuisvoelt, en waar Glen Talloch een gouden randje aan kan geven. Maar: wat weinig mensen weten, is dat je met whisky ook de sterren van de hemel kunt koken. Of het kunt combineren met de meest onverwachte hapjes, waardoor smaaksensaties elkaar versterken – dat heet niet voor niks ‘pairen’. Nog maar al te vaak wordt er wat laatdunkend over de Schotse keuken gedaan – en denkt iedereen onmiddelijk aan ‘Haggis’. Waarbij – volkomen onterecht overigens – dan ook direct de neus wordt opgehaald. Maar: ook de Chef’s in Schotland hebben de afgelopen decennia niet stil gestaan. Inmiddels telt ons land van herkomst niet minder dan 9 Michelin restaurants. Veel van die keukenkoningen weten ook als geen ander hoe geweldig het is om juist met whisky te koken.

Koken met alcohol is op zich niet zo verrassend. Wie kent bijvoorbeeld niet de beroemde ‘Cocq au vin’, de klassieke ‘Boeuf Bourguignon’, de Belgische Bierstoofpotten of het verfrissende Italiaanse toetje ‘Sgroppino’? Net als wijn en bier, doet whisky het heel lekker op de papillen. De rijke smaakschakeringen van het gouden levenswater (daar komt de naam vandaan – het Schots-Gaelische ‘uisge beatha’, kortweg ‘fuisce’, dat werd verengelst tot whisky), doen het meer dan goed met bijvoorbeeld garnalen, kip of biefstuk. Maar oesters, uiensoep en rode kool met whisky? Ja, hoor, kan prima! We zetten even een paar verrassende gerechten op een rijtje – laat het water maar vast in je mond lopen. En oh ja: heb je zelf ook een geweldig gerecht? Kom maar door: we laten ons graag verrassen!

Gerechten waarbij Glen Talloch zich thuisvoelt.

Denk je bij whisky vaak als eerste aan zalm of een mooie rundersteak, we beginnen verrassend genoeg met een onverwacht lekker vegetarisch gerecht. En dan ook nog met een ‘vergeten groente’: pastinaak! In dit rode kool-recept voeg je 1 of 2 eetlepels Glen Talloch toe tijdens het smoren van de kool. De cranberries – ook lekker! -nemen een gedeelte van de smaak op. Wil je nu wel de smaak maar niet de sterke alcohol dan laat je het simpelweg wat langer verdampen. En neem je gewoon een lekker glaasje Glen Talloch als aperitief of digestief. Of tijdens het koken, natuurlijk.

Ga je naar een écht goede slager, dan kan die je nog een hoop vertellen over verschillende varkensrassen en hun specifieke smaak. Ons advies: kies voor Nederlands, en dan bij voorkeur scharrelvlees. Het is veel lekkerder en ook nog eens diervriendelijker. Ook is het relatief neutraal van smaak, en hierdoor leent het zich goed voor marinades met een sterke smaak. Het Nederlandse ‘Livar-varken’ bijvoorbeeld loopt lekker buiten en krijgt verschillende granen te eten. Deze ribs ga je natuurlijk niet volsmeren met barbecuesaus. Een lichte marinade is genoeg om de eigen smaak van de ribs naar boven te laten komen. Neem in elk geval spareribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees is een stuk steviger van structuur, maar tegelijkertijd veel smaakvoller. De bereidingstijd is langer, maar de moeite van het wachten meer dan waard. Heb je eenmaal je beste vlees, dan moet je dat nog voorbereiden. Spoel om te beginnen de spareribs af onder de kraan om alle losse deeltjes, botsplinters en gruis te verwijderen. Dep de spareribs droog met keukenpapier. Snij met een scherp mes al het overtollige vet en kleine loshangende stukjes vlees weg, dit verbrand alleen maar en dat is zonde voor de totale smaak. Het lastigste klusje is het vlies te verwijderen, maar het is wel belangrijk voor het resultaat. Het gaat het beste door de botte kant van een gewoon mes tussen het vlies en het eerste bot aan de dikke zijde van de sparerib te wurmen. Heb je dit eenmaal voor elkaar, trek het vlies dan van de botten in de richting van het smalle deel. Heb je vette vingers neem dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te grijpen. Dat help zeker. Kijk de sparerib nog eenmaal na op losse stukjes en spoel hem desnoods nog een keer af en dep hem dan droog. Je wil graag je spareribs lekker mals? Dan wordt er natuurlijk niet voor-gekookt. Laat het allemaal maar lekker gebeuren boven het vuur, in het echie. En vergeet het belangrijkste niet: de touch van Glen Talloch!

Pasta en whisky? Italiaans en Schots? Gaat dat samen? Ja hoor, het zijn allebei – af en toe – wat opvliegende karakters. Die kunnen heel goed door één deur – zeker als het een ovendeur is. Een zachte blended malt Glen Talloch (inderdaad, onze 8 jaar oude!) is een goede match met oude kaas. De zachte moutige smaak van de whisky combineert uitermate goed met scherpe pittige kaas. Denk aan een stevige pasta met goed gebruik van oude kaas, een kaasfondue, of een heerlijke Franse uiensoep inclusief stokbrood met gesmolten oude kaas (een scheutje Glen Talloch in die soep doet wonderen!) Maar: voor vandaag kiezen we voor een stevige pasta-ovenschotel, lekker na een lange zondagse strandwandeling!

Glen Talloch en chocolade? Daar kun je ons ’s nachts voor wakker maken! En vooral: voor Glen Talloch met chocoladetruffels. Om je vingers bij af te likken. Maar: dan moet u ze wel zélf maken, anders mag u ons ’s nachts niet bellen – afgesproken? We helpen jullie even op weg met onderstaand recept.

We sluiten (voorlopig) natuurlijk even af met een dessert. Een heel traditioneel dessert ook! Als de Schotten iets te vieren hebben, komt er negen van de tien keer Cranachan op tafel als toetje. En geloof ons: Schotten vinden best vaak dat ze iets te vieren hebben. Cranachan is gemaat van de vier dingen waar Schotland bekend om staat: whisky, haver, heidehoning en frambozen. Officieel worden de room met Glen Talloch, de krokante havervlokken en het fruit dan op tafel geplaatst zodat je zelf je dessert kan opbouwen. Er zijn natuurlijk nog veel meer variaties mogelijk, maar wij houden het recept hier even zo klassiek mogelijk. Wedden dat ook jullie gaan vinden dat er elke dag wel reden is tot een feestje?

Pairings waarbij Glen Talloch zich thuisvoelt.

Pairen’ klinkt voor ons Nederlanders soms een beetje, eh… apart. Maar het is natuurlijk niks anders dan: de lekkerste combinaties uitvinden tussen twee smaken of twee ingrediënten. En: dat kan een stuk verrassender uitpakken als je een beetje experimenteert. En dus voorbij gaat aan de traditionele bak chips, het vuistje pinda’s, de kaasvlinder of de klassieke borrelnoot. Bij ‘pairen’ met Schotse whisky (vanaf nu: Glen Talloch), gaat het vooral om de juiste combinaties. Die elkaar versterken, en het beste in elkaar naar boven laten komen. En da’s soms nog best lastig kiezen.

Natuurlijk hangt ook alles af van je eigen smaak en voorkeur, maar we hebben wel een aantal handige tips. Zo is het meestal niet zo’n goed idee om Glen Talloch te ‘pairen’ aan pittig of aan bitter. Dus sambal en chilipeper: je kunt het natuurlijk altijd proberen. Maar wij geven geen garantie. Ook niet zo succesvol bij Schotse whisky: knoflook. Werkt gewoon niet. En oh ja: een handige ezelsbruggetje: ‘rokerig’ & ‘rokerig’ moet je ook niet samen willen laten gaan. Dus geen ‘rokerige’ whisky bij bijvoorbeeld gerookte vis. Wordt gewoon teveel. En gelukkig blijft er nog voldoende over, waarbij de smaakpapillen wel een feestje van gaan vieren. Bijvoorbeeld: vet. Een goede ‘vette’ hap haakt geweldig in op de wat ‘oceanige’ afdronk van een Glen Talloch. En: fruit en zoet. Ook een heerlijk setje met een van onze 4 Glen Talloch’s. In die categorie doen we hieronder vast een paar voorzetjes voor jullie. Geniet ervan!

Oesters besprenkelen met Glen Talloch peated

We beginnen met één van de meest mysterieuze ‘pairings’ denkbaar, en eentje die maar weinigen kennen ook. Natuurlijk denk je bij whisky aan zalm, maar: denk in plaats daarvan eens aan oesters. Ja, echt! Laat het vocht uit de schelp lopen en vervang dit door een theelepeltje Glen Talloch ‘peated’. Meteen naar binnen laten glijden geeft het beste resultaat. Wat een feest.

Ith do shàth!

Aardbeientaart met een glas Glen talloch Rare & Old

Té zoet is ook weer niet goed: een te zoet toetje haalt de bittere tonen uit een whisky naar voren, Daarom is aardbeientaart ook zo’n fijne combinatie. Het zoete van de taart, het romige van de bodem en het licht zurige van de aardbeien vormen een perfecte begeleiding met een glaasje Glen Talloch Rare & Old.

Ith do shàth!

Sushi met Glen Talloch Malt 8 yo

Men zegt weleens dat zeevruchten veel te subtiel zijn om te combineren met een volle Scotch. Maar: geloof ‘men’ maar lekker niet. Over de oesters hadden we het al, maar ook sushi gaat heel fijn samen met een glas Glen Talloch, vooral de 8 jaar oude blended malt. Immers: sushi is niet alleen rauwe vis – het is een grote verscheidenheid aan combinaties, waaronder sojasaus, ingemaakte gember, azijnrijst en de pittige wasabi. Tongstrelend, hoor.

Ith do shàth!

Kaasplank

Nog een verrassende combi? Verruil de overbekende port eens voor een mooi glas Glen Talloch bij de traditionele kaasplank. Een ontdekking! En als we dan toch de traditie loslaten, experimenteer dan vooral eens met een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar met onze ‘peated’ Glen Talloch (vooral voor de turfsmaak). Een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert pairt heerlijk met onze 3 andere smaken.

Ith do shàth!