glen talloch
de schotse whisky
die zich overal thuisvoelt
Je moet het natuurlijk zelf weten, maar als je het ons vraagt zouden we geen ijs in een glas Glen Talloch doen. Smeltende ijsblokjes zorgen ervoor dat de whisky te snel verdund wordt, wat de smaak niet ten goede komt. En: het is niet alleen het vrijkomende vocht dat de smaak van je Glen Talloch doet veranderen, ook de kou zorgt voor een smaakverandering. Smaken worden gemaskeerd, waardoor de whisky wat ‘matter’ wordt
Voor die eigenzinnige types die dus toch per sé ijs in hun whisky willen, de volgende tip: gebruik grote ijsklonten. Door véél ijs in je whisky te doen (als je het doet, ga er dan ook helemaal voor), zorgen de grote ijsblokken onderling dat deze koel blijven. Hierdoor zal het ijs minder snel smelten, waardoor de smaak behouden blijft. Een andere oplossing is om voor speciale ijskoude whisky stones te kiezen die speciaal voor whisky gemaakt zijn. Deze stones lijken qua vorm op ijsklontjes, maar ze zijn van steen. Ze zorgen ervoor dat je whisky verfrissend koel blijft, zonder dat zij vocht afgeven.
Wat ook een tip is, is een druppel bronwater. Of twee, of drie. Maar: meer ook niet. Door het toevoegen van die druppel (bron)water komt de geur en smaak sterker naar voren. Er ontstaat een chemische reactie, waardoor de temperatuur van de whisky een héél klein beetje stijgt. Hierdoor wordt de vloeistof als het ware geopend. De soms sterke alcoholsmaak en -geur worden verminderd, waardoor de whisky een totaal andere beleving zal geven. Je ontdekt meer geuren én fijnere smaakaccenten omdat de eerste overheersende smaak en geur een beetje worden afgezwakt. De een ziet het toevoegen van water als heiligschennis, whisky hoor je ‘neat’ te drinken (zonder ijs en water). De ander juicht de toevoeging van water juist toe. Het is dus helemaal afhankelijk van je eigen smaak, maar: een keer proberen kan zeker geen kwaad. Up to you!
Glen Talloch voelt zich overal thuis. Maar: een goede whisky, en zeker ook een glas Glen Talloch, smaakt het beste wanneer je deze tips opvolgt.
Je hebt whisky en je hebt whisky. Sterker nog: er zijn duizenden whisky’s. Maar: er is maar één Glen Talloch (nou ja: drie dan). Als je dan toch whisky wilt drinken, doe dat dan met de enige Schotse whisky die zich overal thuisvoelt.
Het glas waarin je je Glen Talloch giet, heeft invloed op de smaak en beleving van de whisky. Zo is er de ‘tumbler’ – het meest bekende whisky-glas. Wanneer je in een restaurant of bar een whisky bestelt, is de kans erg groot dat je dit cilindervormige glas krijgt. Het heeft een grote opening en is aan de onderkant verzwaard. Hierdoor ligt het glas lekker in de hand. Ook is dit de ideale vorm om eventueel (toch) ijs aan de whisky toe te voegen.
Ook je neus speelt een heel belangrijke rol. Daarom doe je er goed aan om je neus in het glas te steken en de geur op te snuiven voordat je een slok neemt. Laat het glas eventjes staan, voeg een paar druppels water toe en ruik daarna drie keer. De eerste keer zul je vooral de alcohol opmerken. De tweede keer neemt dit af en de derde keer ruik je pas echt het palet aan geuren.
Neem een slokje en laat de whisky flink je mond rondgaan. Zo zorg je ervoor dat de whisky langs alle verschillende smaakpapillen komt in je mond, waardoor je maximale kans hebt om alle smaken te herkennen. Zoek bijvoorbeeld naar vanille, karamel en toffee. Grote kans dat je ze tegenkomt. Laat er ook wat zuurstof bij komen in je mond, dan proef je – gek genoeg – ook veel meer.
Hoewel we nog steeds niet (en hopelijk ook nooit) voor tienduizenden euro’s op veilingen worden aangeboden, zijn ook wij best bijzonder. Dus eenmaal aangeschaft zorg je goed voor ons. Bewaar je fles Glen Talloch dus bij voorkeur op een koele, donkere plek. Da’s misschien minder stoer dan je flessen vol in beeld zetten voor de visite, maar: zo behoudt je Glen Talloch wél haar kleur en aroma’s het beste.
Als je wilt mixen, sla dan de bekende cola eens over en maak een lekkere – en vooral verrassende cocktail. Lekkere en simpele recepten waarvan je feestelijk geniet.
Schenk de whisky in een highball glas. Vul het glas bij met ijs en het bruisende mineraalwater. Roer het voorzichtig door en garneer met een schijfje limoen. Slàinte!
Vul een longdrinkglas met ijs en voeg er de whisky en angostura bitters aan toe. Snij met een citrustrekker een lange citroenzeste, zodat de etherische oliën van de citroen in het glas terechtkomen. Doe de citroenzeste sierlijk in het glas tussen het ijs en giet de Ginger Ale via een (cocktail)lepel langzaam in het glas. Slàinte!
Vul een ‘mixing glass’ met ijs en voeg hier alle ingrediënten aan toe. Stir tot de cocktail goed koud is en strain in een gekoeld cocktailglas. Garneer met de Maraschino kers. Slàinte!
Vul een glas met enkele ijsblokjes en giet de whisky, gin en limoensap erbij. Roer even kort om en top af met de ginger ale. Vul het glas verder op met ijs en garneer met munt en een sinaasappelpartje. Slàinte!
Doe de suiker, basilicumblaadjes, limoen, bevroren bramen en de whisky in een cocktailshaker. Vermeng en stamp de ingrediënten door elkaar met behulp van een muddler. Voeg een flinke hoeveelheid ijs toe en shake de cocktail goed koud. Zeef de cocktail grof over een glas met ijs en top af met het koolzuurhoudend mineraalwater. Garneer met wat verse bramen en een takje munt. Slàinte!
Giet de whisky in een mooi hittebestendig glas. Voeg de koffielikeur toe en je favoriete koffie. Top af met vers geklopte slagroom, nootmuskaat en wat koffieboontjes. Slàinte!
Schenk de whisky in een koperen mug/cup en voeg hierbij het verse limoensap toe van een halve limoen. Vul de mug/cup met ijs. Top af met ginger beer. Roer even door en garneer met munt en limoen. Slàinte!
Giet de whisky en de troebele appelsap in een shaker met ijs. Shake tot de cocktail goed koud is en schenk door een zeef in een highball glas gevuld met ijs en een schijfje citroen. Vul aan met de tonic en garneer met een takje munt. Slàinte!
Whisky’s combineren met de meest onverwachte smaken en daardoor explosies van zout, zoet, zuur of bitter over je papillen laten rollen – dat heet ‘food pairing’. Daar zijn wij best goed in bij Glen Talloch.
Thuiskomen na een lange werkdag. Even die ontspanning pakken en voor je uit mijmeren – starend door een raam dat door de Hollandse regen gegeseld wordt. Een klein succesje vieren samen met je vrouw. Of man. Een avondje ‘binge watchen’, een mooie avond met vrienden en jullie verhalen uit de oude doos die even afgestoft worden of een onverwacht buurtfeestje wat spontaan oppopt.
Er zijn talloze momenten waar Glen Talloch zich bij thuisvoelt, en waar Glen Talloch een gouden randje aan kan geven. Maar: wat weinig mensen weten, is dat je whisky kunt combineren met de meest onverwachte hapjes, waardoor smaaksensaties elkaar versterken – dat heet niet voor niks ‘pairen’.
Whisky doet het meer dan goed met bijvoorbeeld gerookte Schotse zalm, garnalen, kip of biefstuk. Maar oesters, uiensoep en rode kool met whisky? Ja, hoor, kan ook prima! We hebben een paar mooie recepten voor je verzameld.
Deze ribs ga je natuurlijk niet volsmeren met barbecuesaus. Een lichte marinade is genoeg om de eigen smaak van de ribs naar boven te laten komen. Neem in elk geval spareribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees is een stuk steviger van structuur, maar tegelijkertijd veel smaakvoller. En vergeet het belangrijkste niet: de touch van Glen Talloch!
Glen Talloch en chocolade? Daar kun je ons ’s nachts voor wakker maken! En vooral: voor Glen Talloch met chocoladetruffels.
We sluiten af met een dessert. Een heel traditioneel dessert ook! Als de Schotten iets te vieren hebben, komt er negen van de tien keer Cranachan op tafel als toetje. Cranachan is gemaakt van de vier dingen waar Schotland bekend om staat: whisky, haver, heidehoning en frambozen. Officieel worden de room met Glen Talloch, de krokante havervlokken en het fruit dan op tafel geplaatst zodat je zelf je dessert kan opbouwen. Er zijn natuurlijk nog veel meer variaties mogelijk, maar wij houden het recept hier even zo klassiek mogelijk.
Pairen is natuurlijk niks anders dan: de lekkerste combinaties uitvinden tussen twee smaken of twee ingrediënten. Vergeet eens de traditionele bak chips, het vuistje pinda’s, de kaasvlinder of de klassieke borrelnoot. Maar kies eens voor ‘pairen’ met andere combinaties. Combinaties die elkaar versterken en het beste in elkaar naar boven laten komen.
Natuurlijk hangt ook alles af van je eigen smaak en voorkeur, maar we hebben wel een aantal handige tips. Zo is het meestal niet zo’n goed idee om Glen Talloch te ‘pairen’ aan pittig of aan bitter, zoals sambal en chilipeper. Ook niet zo succesvol bij Schotse whisky: knoflook. En een handig ezelsbruggetje: ‘rokerig’ & ‘rokerig’ moet je ook niet samen willen laten gaan. Dus geen ‘rokerige’ whisky bij bijvoorbeeld gerookte vis. Dat wordt teveel. En gelukkig blijft er nog voldoende over, waarbij de smaakpapillen wel een feestje van gaan vieren. Bijvoorbeeld: vet. Een goede ‘vette’ of romige hap haakt geweldig in op de wat ‘oceanige’ afdronk van een Glen Talloch. En: fruit en zoet. Dit geeft ook mooie combinaties. In die categorie doen we hieronder vast een paar voorzetjes voor jullie. Geniet ervan!
We beginnen met één van de meest mysterieuze ‘pairings’ denkbaar, en eentje die maar weinigen kennen ook. Natuurlijk denk je bij whisky aan zalm, maar: denk in plaats daarvan eens aan oesters. Ja, echt! Laat het vocht uit de schelp lopen en vervang dit door een theelepeltje Glen Talloch. Meteen naar binnen laten glijden geeft het beste resultaat.
“Ith do shàth!”
Men zegt weleens dat zeevruchten veel te subtiel zijn om te combineren met een volle Scotch. Maar: geloof ‘men’ maar niet. Over de oesters hadden we het al, maar ook sushi gaat heel fijn samen met een glas Glen Talloch, vooral de 8 jaar oude blended malt. Immers: sushi is niet alleen rauwe vis – het is een grote verscheidenheid aan combinaties, waaronder sojasaus, ingemaakte gember en azijnrijst.
“Ith do shàth!”
Nog een verrassende combi? Verruil de overbekende port eens voor een mooi glas Glen Talloch bij de traditionele kaasplank. Een ontdekking! En als we dan toch de traditie loslaten, experimenteer dan vooral eens met een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar met Glen Talloch. Een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert pairt heerlijk met onze serie.
“Ith do shàth!”
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Nu €5,- korting op een Glen Talloch heupfles bij aankoop van 1 actiefles.