Met de verrassend

zachte smaak

van Glen Talloch

Maak je van elk moment

Je eigen moment.

Overal.

glen talloch

de schotse whisky

die zich overal thuisvoelt

Picture this:

De Schotse whisky die zich overal thuisvoelt – we zeggen het niet voor niks. Op een feestje, tijdens een etentje voor twee, op een receptie, om te vieren en een toast uit te brengen, of gewoon: na een lange dag even bijkomen, lekker thuis. Op de bank. Je waant je met één slok al direct in het groen, omringd door schapen. Glen Talloch voelt zich overal op z’n gemak. De zachte smaak vermengt zich makkelijk met elke gelegenheid of elke stemming. Maar gewoon waar het om gaat: de tongstrelende smaak van het kristalheldere water uit de Schotse Hooglanden. De beste koren, niet het kaf. De klare taal van de mooiste malts, geblend en langdurig gerijpt op eikenhout. Persoonlijk gebotteld in vier unieke maar toch betaalbare whisky’s. Ze verrassen je keer. Op keer. Op keer. Weer.

DE BAKERMAT

Van overvloed

SCHOTSER

WORDT HET NIET.

Picture this:

Striemende regen, tegen de kliffen opbeukende oceaanwinden die vrij spel hebben, een verdwaalde blaf van een Collie die z’n kudde bijeendrijft en alle schakeringen groen over de lappendeken bedekte heuvels zover het oog reikt. Bij binnenkomst in de pub komt de rijke kruidige geur van Haggis je bij de kapstok al tegemoet. Je doet je wollen muts af, blaast warmte in je natte handen, schopt je rubberlaarzen uit en hangt je wax coat aan dat ene haakje dat nog vrij is. Een paraplu had je natuurlijk weer niet bij je – je leert het ook nooit. Alsof ze het wisten, is ook jouw favoriete barkruk nog vrij. In de dampende zaal schuif je aan, het gezellige geroezemoes omarmt je. In de hoek knappert het haardvuur, en dan schuift er een hand in beeld. Ongevraagd. Die je een heerlijk glas Glen Talloch voorzet. Je bent thuis. Meer dan ooit.

In dit ruige Schotse land dat zulk prachtig graan voortbrengt en waar het zuiverste water ook echt van het zuiverste soort is, beheersen de mensen al eeuwenlang de edele kunde van het whisky stoken. Een ambacht waarvoor je in de wieg gelegd moet zijn. Vakmanschap wat vaak al van generatie op generatie doorgegeven wordt. Generaties ook die al eeuwen te maken hebben met striemende regens, en ook daar komt de whisky vandaag: aanvankelijk was het een ‘uitvinding’ om met regen doorweekte gerst nog te kunnen gebruiken. Maar ja: daarmee ben je er nog niet. Sterker nog: dan zitten er nog heel wat jaartjes werk aan, voordat zo’n mooie fles Glen Talloch bij u thuis op de tafel staat. Sta ons toe jullie mee te nemen in de vijf stappen die er nodig zijn om van water, graan en gist een goede en smaakvolle Schotse whisky maken – ga er maar eens voor zitten en schenk jezelf een glaasje in.

Stap 1:

zorg dat je het mooiste mout denkbaar hebt.

We beginnen met het ‘mouten’ van de gerst. Gerst bevat zetmeel, en dat moet omgezet worden in suikers. Bij het mouten verandert het zetmeel in maltose en tijdens het gisten wordt dit weer in alcohol omgezet. Het proces neemt aardig wat tijd in beslag – maar hé: dat wisten we van tevoren. Als je een mooie Glen Talloch wilt maken, moet je vooral geen haast hebben. De gerst wordt enkele dagen geweekt in warm water, waardoor het opzwelt en uiteindelijk begint te kiemen. Dan wordt het met de hand uitgespreid op een groot oppervlak, ook wel bekend als ‘de malting floor’. We keren de ontkiemende gerst een paar keer voor optimaal resultaat. Trek voor dit proces van kiemen een kleine week uit. Dan heeft de ‘green malt de natuurlijke suikers opgenomen, waarna we ons op kunnen maken voor stap twee.

Stap 2:

drogen in de oven.

Op een gegeven moment is het wel klaar met dat ontkiemen, en moeten we dat proces juist stoppen. Meestal doen we dat in een speciale droogoven, met de betoverende naam ‘Kiln’. En als we het toch over magie hebben: die droogoven wordt gestookt op traditionele wijze met turf – de belangrijkste reden dat whisky’s vaak een wat ‘rokerige’ smaak hebben. Welke turf en welke techniek je hier gebruikt (dat verschilt vaak ook per distilleerderij) bepaalt in hoge mate hoe de whisky straks ruikt én smaakt. Goed, nu we van gerst mout gemaakt hebben, is het hoog tijd voor stap drie.

Stap 3:

doe er een beetje water bij.

We gaan de mout nu eerst eens goed schoonmaken met een zeef. Vervolgens vermalen we de mout tot bloem, ook wel ‘grist’ genoemd. En nu komt het: we gaan er water bij doen. En dit is de reden waarom zoveel distilleerderijen in de buurt van de mooiste en zuiverste zoetwaterbronnen liggen, of gebouwd werden langs beekjes. Want: de keuze voor het water gaat een behoorlijke invloed uitoefenen op wat straks de whisky gaat worden. Het grondtype bijvoorbeeld, bepaalt welke mineralen het water met zich meedraagt – en dat proeven we straks. Een belangrijk werkje! Het water wordt verhit, en dan mengen we de ‘grist’ erdoorheen – in een ‘mash tun’. Dan gaan we een paar uur ‘mashen’, wat niks anders is dan: goed roeren. Hierdoor lossen de suikers op en deze worden weggezogen uit onze mash tun. De maltose lost op in de bloem en er blijft een vloeistof over die gekoeld wordt en vervolgens gemengd met gist (gist, dus: geen ‘grist’). Wat we dan over houden, noemen we ‘wort’.

Stap 4:

we gaan flink fermenteren.

We koelen de overgebleven ‘wort’ af en verzamelen het in ontzettend grote tanks, ‘washbacks’ genaamd. Deze washbacks waren voorheen altijd van hout, maar vandaag de dag worden er meer en meer roestvrij stalen versies gebruikt. Na het inpompen van de wort in de washbacks, voegen we gist toe. En dan kan het grote fermenteren gaan plaatsvinden. De gist zorgt ervoor dat de aanwezige suikers in alcohol veranderen. Net zoals bij het water en de andere ingrediënten, heeft de keuze voor het type gist een invloed op de uiteindelijke smaak en geur van de whisky. De ‘Master Distiller’, de bovenbaas van de distilleerderij, is degene die daarover gaat. Meestal fermenteren we een dag of twee, en de vloeistof die daaruit ontstaat heet de ‘wash’. Wash heeft nog een heel laag alcoholpercentage,  te vergelijken met bier of wijn. Dus we zijn er nog lang niet.

Stap 5:

het echte werk kan beginnen: distilleren.

De ‘wash’ die we nu hebben, kan eindelijk gedistilleerd worden. Dat gebeurt in koperen ketels, de zogeheten ‘stills’, die overbekende karakteristieke halfronde koperen kokers . De vorm van deze stills heeft weer een direct effect op de smaak en het karakter van de uiteindelijke whisky. Langere stills zullen doorgaans een whisky met een fijnere, lichtere smaakbeleving voortbrengen, waar de dikkere stills een vollere en rijkere whisky creëren. De wash wordt in de eerste still gepompt en verhit. De vloeistof verdampt en condenseert boven in de hals van de ketel. Hieruit ontstaat een vloeistof die we ‘low wines’ noemen. Dat is echt een tussenstap waar nog behoorlijk aan geschaafd moet worden. Deze ‘low wines’ wordt vervolgens in de tweede ketel gepompt, een kleinere still, die officieel de ‘spirit still’ heet. De alcohol die ontstaat uit de eerste batch is doorgaans nogal scherp en heeft een veel te hoog alcoholniveau. Voor de latere batches geldt juist het tegenovergestelde. Het is de kunst de perfecte partijen te vinden tussen deze batches in. Hebben we die, dan kan het lange wachten beginnen.

Stap6:

wachten, wachten, wachten. En nog eens wachten.

Deze ‘whisky’ (eigenlijk is het dat natuurlijk nog lang niet) wordt gekoeld en in eikenhouten vaten gegoten. Deze vaten worden opgeslagen in opslagruimtes of ‘warehouses’. Nu begint het proces dat we kennen als rijpen of ‘maturation’. Geloof ons: dat gaat jaren wachten worden. Gedurende deze ‘maturation’ beïnvloeden de houten vaten de smaak en het aroma van de uiteindelijke whisky. Maar niet alleen het hout zelf: hout is natuurlijk poreus, en daarom niet helemaal 100 % luchtdicht. Dat betekent dat ‘invloeden van buitenaf’ ook een rol spelen bij de uiteindelijke smaakbeleving. Zo kiezen veel distilleerderijen bijvoorbeeld een plek dicht bij zee, waardoor de zilte zeelucht en de bijbehorende temperaturen ook gaan ‘meerijpen’. Het Grote Lange Wachten moet minstens drie jaar duren, anders mag je officieel niet van Schotse whisky spreken. Maar: bij Glen Talloch houden we van éxtra lekker, dus: wij wachten nog anderhalf jaar langer.

Als je dat nu niet kunt, hebben we goed nieuws. Er staan al flessen Glen Talloch in de winkel, om het wachten wat te verzachten. Je vindt ze hier, keurig op een rijtje.

Van overvloed

LANGZAAM NAAR

LIMITED EDITION.

EN TOCH ZIJN WE ALTIJD

HEEL GEWOON GEBLEVEN.

Picture This:

Glen Talloch is de allerbeste blended whisky tegen de meest toegankelijke prijs. En dat hebben we tot op de dag van vandaag weten te bewaken. Over bewaken gesproken: wist je dat we dat ‘DNA’ waar we het net over hadden, ook officieel hebben laten vastleggen in een ‘Tartan’? Een Tartan is een traditionele Schotse ruit, die bij een bepaalde ‘clan’ hoort, en slechts in zeldzame gevallen toegekend wordt door een heel streng Schots genootschap. Sinds de jaren ’80 zijn onze clubkleuren (oker, goud, geel, rood en zwart) onder zware voorwaarden geregistreerd. We zouden er zelfs kilts van mogen maken.

We mogen dan wel betaalbaar zijn (en blijven), dat is iets heel anders dan goedkoopSterker nog: de liefde die we aan de dag leggen voor onze prachtige whisky’s – daar leggen we vaak nog op toe ook. We nemen je even mee. Naar wat er allemaal komt kijken bij het distilleren van een mooie fles Glen Talloch. Maar: eerst iets over de geschiedenis van Schotse whisky – je weet immers pas waar je het over hebt, als je ook weet waar je vandaan komt.

Zoals met zoveel dingen, zijn ook hier de monniken en het Christendom de hoofdschuldigen. Die monniken, die introduceerden het distilleren – zo ongeveer in de vierde of vijfde eeuw. Daarna bleef het heel lang stil. De eerste officiële documenten van distilleren gaan terug tot 1494, toen frater John Cor van de abdij van Lindores in Fife opdracht van de koning kreeg om acqua vitae, Latijn voor ‘het water des levens’, te maken. En toen ging het los. De eerste officiële belastingen op whiskyproductie werden pas geheven in 1644, met als gevolg een stijging van illegale whiskystokerij in het Schotland. Rond het jaar 1780 waren er ongeveer acht officiële en 400 illegale distilleerderijen. In 1823 versoepelde het Parlement beperkingen op de gelicentieerde distilleerderijen met de Excise Act (Accijnswet). Hierdoor werd het moeilijker voor de illegale distilleerders en het betekende het begin van het moderne tijdperk. De populariteit van ‘Scotch’ nam toe door twee ontwikkelingen: ten eerste werd in 1831 een nieuw productieproces geïntroduceerd met een ‘Coffey’ of ‘patent still’. De met dit proces geproduceerde whisky was minder sterk en milder. Ten tweede, vernietigde de Phylloxera (druifluis) de wijn- en cognacproductie in Frankrijk in 1880, wat betekende dat de keldervoorraden van de beide dranken overal ter wereld nagenoeg uitgeput raakten. Sindsdien is de whiskyproductie steeds groter geworden, overleefde het de drooglegging in de Verenigde Staten, twee wereldoorlogen, de Grote Depressie en de economische recessies in de 20e en 21e eeuw. Tegenwoordig wordt Schotse whisky gedronken in meer dan 200 landen over de hele wereld. En Glen Talloch het meeste in Nederland (zijn we best trots op).

WAT BETEKENT

DAT NOU EIGENLIJK,

DAT ‘BLENDED WHISKY’?

Zoals jullie weten, is een Glen Talloch (elk van de vier) een ‘blended whisky’ – dat betekent dat we zorgvuldig samengesteld zijn uit een mix van diverse ‘single malts’ en ‘grain whisky’s’. Grain whisky’s zijn relatief goedkoop te produceren, maar daardoor in de regel ook wat ‘vlakker’, wat minder smaakvol. Eigenlijk zorgt juist de ‘malt’ voor de meeste smaak – vandaar ook dat wij een erg hoog gehalte malts toevoegen aan onze blend: maar liefst 30%. De Glen Talloch blend is al jarenlang een uitgekiende combinatie van malt- en graanwhisky’s uit alle windstreken, samengesteld uit verschillende vaten met elk een uiteenlopende rijpingsduur (maar minimaal vierenhalf jaar, dus!). Die blend geeft Glen Talloch die uitgesproken kleur, geur en smaak waar we met z’n allen zo van kunnen genieten. Onze ‘Master Blender’ is daar verantwoordelijk voor, en da’s geen makkelijke klus. Jullie snappen: die houden we er nog een tijdje bij.

GLEN TALLOCH

MAAKT DE TONGEN LOS

EN ZORGT VOOR

PURE LITERATUUR.

Nou ja: ‘pure literatuur’ is misschien wat overdreven. Per slot van rekening zijn Glen Talloch-drinkers – net als wij – heel gewone mensen. Maar: onverwachts zitten er af en toe wel een paar diamantjes tussen. Van fans die verrassende woorden geven aan hun mijmeringen. Wil je er ook tussen staan met je verhaal? Kom maar op. Op verhalen@glentalloch.nl. Je snapt natuurlijk wel dat we bij publicatie je inspanningen belonen met een aardigheidje – drie keer raden wat dat is.

Horst

Piet Berden

Doetinchem

Martin Waser

Amsterdam

Theo Doyer

Ermelo

Elmer Schuitema

Moergestel

Nico de Bruijn

Aan regeltjes

hebben we ons

nog nooit gehouden.

We overtreffen

ze gewoon.

Picture this:

In de Champagnestreek zijn ze streng. Voordat je je zelf dat mag noemen, ben je wel even onderweg. Maar wat weinig mensen weten, is dat de Schotse regelgeving nog wel een paar tandjes strikter is. Sterker nog: de meeste whisky’s uit Schotland mogen niet eens het label, de eretitel ‘Schotse whisky’ dragen. Dat is zelfs vastgelegd bij wet, bekrachtigd door het parlement én ondertekend door Queen Elizabeth II (niet dat ze daar in Schotland zelf nu zo van onder de indruk zijn, maar toch). De officieel toegestane Schotse malt-whisky’s komen allemaal uit Campbeltown, Islay en de drie beschermde regio’s: Highland, Lowland en Speyside. Uit deze streken van Schotland komen onze single malts, die de zo karakteristieke zachte smaak aan de beroemde Glen Talloch blend geven. Schotse whisky moet minimaal drie jaar in eikenhouten vaten rijpen voordat het zich Schotse whisky mag noemen. Door dit rijpingsproces ontwikkelen zich bijzondere (natuurlijke!) geur- en smaakstoffen – daarover later meer – en bovendien krijgt de whisky zijn karakteristieke goudgele kleur van het lange liggen wachten.

Maar: net zoals elke Schot, zijn ook wij een tikkie eigenwijs. We bepalen al tientallen jaren onze eigen weg. Zo houden wij ons bijvoorbeeld niet aan de regel dat Schotse whisky drie jaar oud moet zijn – Glen Talloch is de enige Schotse blended whisky die nog steeds – maar liefst – anderhalf jaar langer ligt te rijpen dan alle anderen. Omdat we nu eenmaal – bij alles wat we doen – houden van de beste kwaliteit. Zo zorgen we er ook constant voor dat onze hoeveelheid ‘malts’ vele malen hoger is dan de minimale ondergrens – in een fles Glen Talloch kun je altijd rekenen op 30%.

Waar halen wij

Onze whisky's

eigenlijk vandaan?

Hoe onze blend éxact in elkaar zit, dat gaan we hier natuurlijk niet uit de doeken doen. Dat is het geheim van de smid… pardon: de Masterblender. Maar wat we jullie wel kunnen vertellen, is vanuit welke beroemde uithoeken in de bekende Schotse whisky-regio’s wij onze ‘singles’ en ‘grains’ betrekken. Dat zijn er zes, en wel deze.

De Speyside concentreert zich rondom de vruchtbare valleien aan de rivier de Spey. Omdat dit gebied zich in de ‘graankamer van Schotland’ bevindt, kunt u hier meer dan de helft van de ongeveer 90 Schotse distilleerderijen vinden.

Algemene whiskykarakteristieken: fleurig, zoetig, mild

De Highlands vormen het bergachtige ruige middengedeelte van Schotland. Dit is één van de meest uitgestrekte en mooiste gebieden van Europa waar u de met heide begroeide heuvels en de bekende groene Schotse valleien aantreft.

Algemene whiskykarakteristieken: licht rokerig, peperig, zoetig

Dit vrij vlakke gebied wordt ook wel de ‘Garden of Schotland’ genoemd. Het is een graangebied waar toegankelijke whisky’s vandaan komen die vaak licht van kleur en body zijn. Ook bevat dit gebied relatief weinig turf waardoor de karakteristieke turfsmaak in de whisky’s vaak ontbreekt.

Algemene whiskykarakteristieken: droog, zacht, licht

Met een lengte van 40km en een breedte van 24km is dit het grootste whisky-eiland en tegelijk de kleinste whiskyregio met zeven actieve distilleerderijen. In de Islay whisky’s komt een maritiem karakter en een sterke jodium en turfsmaak naar voren. Een whiskyregio met een geheel eigen stijl en karakter.

Algemene whiskykarakteristieken: rokerig, krachtig, jodiumachtig

De zeelucht van het schiereiland Mull of Kintyre – waarop het stadje Campbeltown ligt – geeft de whisky’s van deze streek een zilte smaak. Ooit was dit het centrum van de Schotse whisky-industrie met meer dan 20 distilleerderijen, maar tegenwoordig worden er nog maar een paar malts geproduceerd.

Algemene whiskykarakteristieken: ziltig, turfachtig, zacht

Dit zijn de Schotse eilanden Arran, Jura, Mull, Skye en de Orkney eilanden. Het zijn prachtige ruige en rotsachtige wildernissen waar nauwelijks bomen groeien. Daarom wordt alle mout hier met turf gedroogd met als resultaat een opvallende turfsmaak. De zilte zeelucht zorgt bij deze whisky’s voor een lichte zoute smaak.

Algemene whiskykarakteristieken: ziltig, zoetig, turfachtig

Glen talloch

Rare & Old

‘Telg’ – dat is het beste woord voor het succesnummer uit onze familie. Met maar liefst dertig procent single malt whisky in de blend – samengesteld uit de wereldberoemde single malts – die op hun beurt allemaal tenminste vijf jaar gerijpt hebben. Een heerlijke, goed drinkbare en zachte whisky – die zich overal en bij iedereen thuisvoelt.

Kleur: flonkerend goud
Geur: zacht en rond, met hints van citrus, specerijen en toffee
Smaak: mooie, volle ronde blend met tonen van vanille en toffee
Verkrijgbaar in: 0,2 liter, 0,35 liter, 0,7 liter, 1,0 liter en 1,5 liter

Glen talloch

Gold 12 years old

Een stapje complexer (wat in whiskytermen niets te maken heeft met ‘moeilijk’, maar meer met een diepere, veelzijdigere smaak) is onze ’12 years old’. Een mooie twaalf jaar (!) gerijpte Scotch whisky met in de blend veertig procent malt whisky’s van verschillende distilleerderijen. Naast complex, vinden ervaren whiskygenieters hem ook harmonieus, en dat snappen we.

Kleur: amber met gouden gloed
Geur: rijk en veelzijdig, met impressies van specerijen, tabak en vanille
Smaak: rijp, vol en harmonieus, met tonen van vanille en een lange afdronk

Glen talloch

Blended Malt 8 years old

‘Vatted malt’, zo noemen échte kenners de Glen Talloch Blended Malt. Dat komt omdat deze blend bestaat uit uitsluitend single malt whisky’s. En niet de minsten!. En daarmee is zij ook direct de meest complexe whisky van de hele Glen Talloch familie.

Kleur: diepgoud
Geur: rijk en zeer complex, met tonen van turf, rozijnen en vanille
Smaak: zeer complex met onder meer impressies van heidehoning en fruit

Hoe drink je Glen talloch?